Bonus- Omvärldskunskap och genus
Ett litet utdrag ur min VG-uppgift i omvärldskunskap
Min definition och min reflektioner kring omvärldsanalys/trendspaning
litteratur: Bengt Wahlström, Ordning & Oreda, 2004
Träffar på google enligt ordning & oreda, 2004 och enligt mig 2008
2004 2008
Omvärldsanalys 7840 13 900
Omvärldsbevakning 5290 27 600
Omvärldsscenario 15 52
Scenarioplanering 244 494
Trend 7 570 000 20 300 000
Trenden med trendspaning ger oss nu betydligt mer att reflektera över än 2004 (?), med detta i baktanke ska vi nu försöka bena ut skillnaden mellan Omvärldsanalys och omvärldsbevakning som ordning & oreda tar upp används som varandras synonymer
Synonymer på "Analys" : noggrann undersökning, undersökning, utredning, utredande, utvärdering; upplösning, sönderdelning
Synonymer på "Bevakning": övervakning, vakthållning, vakt; vaktstyrka, vaktpersonal 2 uppsikt, kontroll
Boken menar att man ska tänka "the key to winning is getting first to where the puck is going next" Det får mig genast att tänka "Vart kommer bollen att ta vägen efter att den varit där den ska här näst?" och är inte nyklen för att vinna att föra pucken in i mål flest gånger? Och som barn har man fått lära sig att det viktigaste inte är att vinna utan att kämpa och ha roligt. Vad har det att göra med att vi tänker olika?
Författaren till boken ordning & oreda beskriver sig som "medelålders, vit, västerländsk, välutbildad man". Vem är jag som skriver? "Ungdom, vit, västerländs studerande kvinna". Det vi har gemensamt är alltså "vit" och "västerländsk". Författaren skrev boken 2004 i dag är 2008.
Vad händer i morgon, kan vi någonsin veta det? Så vilka argument finns för att jag ska ta reda på det? Om jag gissar fel vad får det för konsekvenser?
Innan du hunnit författa publicera och gett ut en bok om omvärldskunskap har omvärlden ändrat sig så pass att din bok inte längre passar in i den, den är helt enkelt hela tiden historia.
Jag gjorde min första LIA på OLIKA förlag. OLIKA är ett barnboksförlag som ger ut barnböcker med fokus på samtiden och läser böckerna ur ett genusperspektiv. Detta va mitt första möte med genus som verkligen berört mig.
Liksom i OLIKAs böcker är det inte bara huvudpersonen som på verkar om det är genus- positivt, det är också biroller som påverkar. Likadant i samhället det är de små detaljerna som påverkar, det lilla vardaglig och naturliga beteendet. Att en pojke i Holland inte bli retad för sina rosa skor är lika betydelsefullt som att en kvinna blir politiker i Bolivia eller Att en pappa i Kenya får möjligheten att vara hemma med sina barn. Påverkar en påverkas flera.
Jag ansåg inte att jag behandlades annorlunda av samhället för att jag vi kvinna. Fören jag började fundera på vad de egentligen gav mig för signaler
En bekant(manlig) sa till mig
"du är inte normal" (i sammanhanget ur positiv bemärkelse då "normal" va tråkigt)
Jag frågade på vilket sett han menade att jag då inte var normal och han svara,
"du har en åsikt om allting"
En kille i min ålder anser alltså att en kvinna med åsikter tillhör det onormala? Jag som tyckte Sverige låg långt fram i utvecklingen, brister fanns redan i min bekanskapskrets...
Tror du på det? På riktigt?
Tror du på det? På riktigt?